lauantai 1. joulukuuta 2012

Palelee


Kymmenen astetta pakkasta ja huima tuuli. Nenänpää kohmettuu pelkästä ulos vilkaisusta. Tuommoisen kuvan Aviomies sai toissa iltana järven rannalta. Järvi kuulemma jäätyi äänekkäästi.

Sitä olen miettinyt, miksi en muista lapsena koskaan sisällä, kotona, palelleeni. Ensimmäiset 9 vuotta asuimme vanhassa puutalossa, jonka asuntoja lämmitettiin öljykamiinoilla ja puuhellalla. Pihan perällä, puisissa telineissään, köllötteli rivistö öljytynnyreitä. Sieltä polttoöljyä haettiin kanisterilla sisään. Taisin olla liian pieni sitä kamiinaan kaatamaan, mutta noutamaan joskus pääsin ja sainpa joskus yrittää kamiinan sytyttämistäkin. Se osoittautui odotettua vaikeammaksi.

Nykyään palelee aina, vaikka sisälämpömittari näyttäisi kahtakymmentäviittä. No, anemialla lienee osuutta asiaan ja muutamalla muulla vaivalla..

Eilen yritin, taas vaihteeksi. saada aikaa lääkärille. Sata on kuulemma terveyskeskukseen jonossa ennen minua. Pari viikkoa sitten otetuissa labrakokeissa niin monta juttua oli pielessä, että pääsin sentään jonon jatkoksi ja sain kolmannen (!!) antibioottikuurin kuukauden sisällä. Uskalsivat (jälleen potilasta näkemättä) määrätä, vaikka munuaiset alkavat kuulemma pettää.

Hiljattain luin jutun, jossa kerrottiin, että Suomessa kuolee hoitovirheisiin vuosittain huomattavasti enemmän ihmisiä kuin liikenneonnettomuuksissa. Mistähän se mahtaa johtua...
2 kommenttia:

  1. On siellä tosi surkea lääkärtilanne. Kyllä täällä pääsee kiireellisessä tapauksessa samana päivänä, mutta sitten voi joutua jollekin, ihan siis millaisella lekurille tahansa. Omalääkärin ajat menevät aina yli kuukauden päähän.

    Minäkin muistan lapsuudesta kun asuttiin puulämmitteisessä omakotitalossa, että aamulla kun äiti viritteli hellaan tulta, juoksentelin paljain jaloin. Mutta aikuiset piti villasukkia - kuten minä nyt!

    VastaaPoista
  2. Meillä on edelleen puulämmitys. Kakluunissa on tulet jo toista kertaa tänään, takassa roihuaa ja puuhellakin on ollut käytössä. Kyllä täällä pakkasella tarkenee, mutta tuuli on paha. Muurikin jäähtyy kovin nopeasti.Villasukat ja säärystimet ovat jatkuvassa käytössä, samoin villapaita. Tänä aamuna oli makkarissa 17 ja se on aika tavallinen lämpötila aamuisin.
    Olen tähän tottunut ja pärjään suht hyvin enkä haluaisi kovin lämpimiä huoneita, t. elinamutta tämä tuuli voisi kyllä loppua.

    VastaaPoista

Sano vaan