perjantai 12. lokakuuta 2012

Ettei totuus unohtuisi..

Tuppaa välillä kyrsimään, kun ihmisiä syyllistetään nykyään jopa niin perustavaa laatua olevasta asiasta kuin synnyinseudusta ja siitä, jos ei hän suostu muuttamaan pääkaupunkiseudulle työn perässä.

Lehdestä, jota en juuri koskaan lue, löytyi aiheesta hyvä artikkeli. Allekirjoitan kaikki muut siinä esitetyt ajatukset täysin, paitsi tämän yhden:

"Asutuksen keskittämistä ei voida perustella tutkimustuloksilla, vaan kysymys on mielipiteistä ja siitä, että näitä mielipiteitä käytetään ideologisina perusteluina keskittämiselle. Jokaisella on tässäkin suhteessa oikeus mielipiteeseen, mutta totuudeksi mielipiteet eivät muutu, vaikka niitä toistaisi kuinka monta kertaa."

Valitettavasti uskomukset, joita pidetään totuuksina, syntyvät ja vahvistuvat juuri siten, että niitä toistetaan tarpeeksi usein (ja kovalla äänellä, eli mahdollisimman arvostettujen auktoriteettien sanomana). Siksi on tärkeätä tuoda esille myös muita, perusteltuja, näkemyksiä.
Tutkimustuloksiahan nykyään tuotetaan vähän joka lähtöön. Menetelmiä ja näkökulmaa vaihtelemalla saadaan keskenään ristiriitaisia tuloksia. Siksi entistäkin tärkeämpää on avoin, tasa-arvoinen ja monipuolinen keskustelu, jottei totuus unohtuisi, siis se, että ilmiöt ovat aina paljon monimutkaisempia kuin yhden agendan ajajat tahtovat  myöntää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sano vaan