keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Haravanvieroksuntaa ja kotikissailua

Eilinen myrsky riepotti puista loputkin lehdet. En haravoi. Ei haravoi "puutarhaguru" Pentti Alankokaan. Hän kertoi sen viimeisimmässä Viherpihan numerossa. (Viimeinkin löytyi meikäläiselle mieleinen guru). Muita pihamme sotkuja saatan hävetäkin, mutta haravoimattomia lehtiä en koskaan. Ne kuuluvat luonnollisena osana ekosysteemiin, suojaavat maata ja ravitsevat pieneliöitä. Maatuvat kevääseen mennessä melkein kokonaan..

Tilhiparvikin pölähti tiehensä. Puihin jäi vielä alaoksille marjoja. Pitäisiköhän pian ryhtyä virittelemään pikkulintujen talviruokintalaitteita paikoilleen.

Nettiuutisissa osui tänään silmiin monta juttua asunnottomuudesta. Kohtuuhintaisista asunnoista on suurin pula pääkaupunkiseudulla, oli jo silloin kun melkein kolme vuosikymmentä sitten siellä viimeksi majailin. Muistan miten sydäntäsärkevältä tuntui pakkasaamuina löytää keräyspaperilaatikosta joku viluinen yönviettäjä lehtiin kääriytyneenä.

Lämmin asumus on näissä pohjoisissa oloissa ihmiselle elinehto, mutta ainakin itselleni koti on jotain vielä paljon enemmän. Se on turvapaikka, paikka, jota voin sanoa omaksi. Siellä on kaikki tärkein: rakkaat otukset ja puoliso, oma rauha ja vapaus. 

Liian helposti ne, joilla on hyvin, pitävät asumista itsestäänselvyytenä. Vaikka edellisessä postauksessa kritisoin erilaisten teemapäivien tulvaa, asunnottomuus on asia, josta muistuttamiseksi kannattaa pitää meteliä - mieluummin pidempään kuin yhden päivän verran.

5 kommenttia:

 1. Oma lämmin koti on niin tärkeä asia, kunpa sen aina muistaisi. Kaikille se ei ole lainkaan itsestäänselvä asia.
  Ensi yö 17.10 on asunnottomien yö ja täältä löytyy asunnttomien omat sivut:
  http://www.vvary.fi/

  VastaaPoista
 2. Heh, liittyikö koirakuva jotenkin lausahdukseen "liian helposti ne, joilla on hyvin, pitävät asumista itsestäänselvyytenä!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, ainakin noilla nimenomaisilla turriaisilla huonepalvelu pelaa siihen malliin, että kelpais varmaan mnullekin ;) Vaikka vakavasti puhuen nuo ovat meikäläiselle se tärkein elementti, joka tekee asunnosta kodin, joten siivous- ja ateriapalvelut ovat niiden palveluksista vaihdossa ihan kohtuullinen korvaus.

   Poista
 3. Minä olen sellainen "puoliksi" haravoija. Eli ehkä suurimmat pois, mutta ravinnetta pitää talveksi jättää maahan! Hauska kuva nakusta pihlajasta!

  VastaaPoista

Sano vaan