perjantai 19. lokakuuta 2012

Omena päivässä..tai pari sataa

Omena päivässä pitää kuulemma lääkärin loitolla. Tähän mennessä en ole saanut selville, onko tohtori tarkoitus lahjoa sillä vai häätää niillä heittelemällä.

Tykötarpeita kumpaankin tässä huushollissa riittää edelleen. Olen keittänyt niitä mehuksi ja soseeksi, kuivannut, valmistanut omenapiirakkaa ja muita paistoksia, jakanut sukulaisille, naapureille ja muille halukkaille. Onneksi ahkera ystäväpariskunta on tulossa huomenissa vielä yhdelle noutoretkelle..

Harvassa nimittäin ovat nykyään ne viitseliäät, jotka vaivautuvat itse poimimaan ja jatkojalostamaan kasvikuntaan kuuluvat syötävänsä. Ajanpuute on varmasti yksi syy siihen, että hillot ja mehut haetaan mieluummin kaupan hyllyltä. Luulen kuitenkin, että on aika paljon myös sellaisia, jotka käyttävät aikansa mieluummin muuhun kuin keittiön sotkemiseen ja kattiloiden hämmentämiseen. 

Kuulemma on myös niitä, jotka eivät osaa valmistaa yksinkertaisintakaan ruokalajia. Minä en voi itseäni edes kohtuulliseksi kokiksi kehua. Sen olen silti huomannut, että jos netti on käytettävissä, kelpo ohjeita löytyy, vaikkei kotoa löytyisi ainokaistakaan keittokirjaa. 

Eri asia sitten on, kuka ne kaikki leivonnaiset ja hillot syö. Uh. En minä ainakaan.


7 kommenttia:

 1. Tänä syksynä kai se lääkärin karkoitus olisi tarkoitus tehdä heittelemällä noilla ompuilla, kun niitä riittää:
  Olen sosennut, hilonnut, pakastanut viipaleina, kuivattanut viipaleina,leiponut piirakoita ja kakkuja ja omenia on jaettu kaikille halukkaille ja vähän haluttomillekin;)

  Olen myös huomannut, että nykyajan ihmiset kovin vähän haluavat jatkojalostaa itse omenia. Yhdelle tarjosinkin jo valmista hilloa, johan kelpasi. Meilläkin on se ongelma, että keväällä katselee nuo hillot maakellarissa ja muut tuotteet pakkasessa vastaan, ei niitä ole syöty;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kahden hengen taloudessa tosiaan kovin monen omenapuun satoa taida saada kulumaan. Telkkarissa sanoivat, ettei tämän vuoden omenasato ole ollut runsas joka puolella Suomea.Teillä on ollut, enkä minä ole vielä koskaan, missään nähnyt näin valtavaa satoa kuin täällä tänä vuonna.

   Poista
 2. Hmm... täällä ei kelvannut edes valmis hillo. Vein syysseuroihin lähetysmyyntiin kymmenen purkkia, eivät tehneet kauppansa. Ehkä ilmaiseksi olisikin kelvannut.
  Vaan meillä on kyllä tähän mennessä tehty selvää kaikista soseista, mitä Millanin ompuista olemme jaksaneet keitellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa siellä myyjäisissä kävi juuri semmoisia mummoja, joilla hyllyt notkuvat itse tehdyistä säilykkeistä :)

   Poista
 3. Minullekin on käynyt, että valmiskaan hillo ei kelpaa (siis ei ilmaiseksikaan)! Ei kuulemma ole käyttöä. Mutta itsellä on kyllä hyvä mieli, kun pakkanen on täynnä marjoja ja hilloja: meillä menee kernaasti omppusose viikonloppuaamupalalla voisarven tai paahtiksen päällä ja marjoja on mukava ottaa sellaisenaan vaikkapa kinuskikastikkeen kanssa jälkiruoaksi. Kaikki oma säilömä on selvää säästöä ruokalaskuun. Sekin on tosi mukavaa, että kun joku perheestä saa idean ex tempore leipoa jotain, aina on täytteitä leivonnaisiin! Jne. :)

  VastaaPoista
 4. Nam, nam. Varsinaisia herkkuja! Nyt on kyllä ollut tosi komea omenavuosi, ehkä se on tehnyt näistä herkuista vähemmän haluttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se varmaan on ja taitaa nykyään olla enenevässä määrin niitäkin, jotka välttelevät makean syömistä.

   Poista

Sano vaan