maanantai 11. helmikuuta 2013

Molempia tarvitaan

Perinteisesti on ajateltu, että äärimaskuliininen tapa asiassa kuin asiassa on suuntautua suoraviivaisesti päämäärään (ne putkiaivot nääs). Feminiinisenä taas on pidetty matkan arvostamista yhtä paljon kuin perille pääsyä, jopa pikkuasioiden parissa näpertelyä niin, että suuret linjat unohtuvat.

Jostain syystä tuo naistutkimuksen luennoilla oppimani linjaus palasi mieleen, kun luin tämän uutisen. Siinä väitetään, että tavallisen kansalaisen ympäristöteot (esim. jätteiden lajittelu) Suomessa ovat turhaa näpertelyä maapallon tulevaisuuden kannalta, kun niitä tarkastellaan esim. Kiinan ratkaisemattomien ympäristöongelmien valossa. (Eikä yksin Kiinan, sillä kehittyneimmät maathan sinne kehittyviin maihin ovat tehtaansa siirtäneet, eikä jokaiselle valtiolle ole tuhlattavaksi omaa maapalloa. Yhdessä mennään, kun/jos mennään..)

Olennaista on huomata, että asioita voi tarkastella monesta näkökulmasta. "Turha elää, kun kumminkin kuolee" tai "En siivoa ennen kuin kaikki muutkin siivoaa" -mentaliteetti harvoin johtaa rakentavaan lopputulokseen.

Paljon pieniä tekoja yhdessä yhdessä voi vaikuttaa suuriin asioihin. Päämäärään ei päästä ottamatta askel kerrallaan. Toisaalta matkanteko saattaa tyssätä kokonaan, jos aika loppuu kesken ja elämän edellytykset ehtyvät tällä pallolla.

Jotain on pakko tehdä. Se on ilman muuta selvää. Itse kannattaisin silti niiden jokapäiväisten ympäristötekojen jatkamista. Niiden lisäksi tarvitaan kuitenkin laaja-alaisempaa ajattelua: itsekkyydestä ja kulutuskeskeisestä elämäntavasta luopumista, päättäjiin vaikuttamista ja hyvien asioiden puolesta työskentelemistä. 


4 kommenttia:

 1. ...ja kun roskien lajittelemisesta alkaa ja jatkaa silleen ettei kylvä niitä mihkä sattuu, alkaa maapallon asiaoita aatella laajemmin. Muuten hukutaan paskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se on minunkin mielestäni näiden suomalaisten "pienten" ympäristötekojen suurin ansio, siis se, että ajattelutapa muuttuu ja leviää eri vaikutuskanavia myöten muuallekin, ehkä myös sellaisiin ihmisyhteisöihin, jopa valtioihin, joissa ympäristönsuojeluun ei ole paljon kiinnitetty huomiota.

   Poista
 2. Sitä samaa minäkin, että siivotaan omat paikat niin kuin on sovittu (en puhu imuroinnista, vaan lajittelusta), niin sitä asiaa voidaan viedä eteenpäin. Monta hyvää postausta sulta oli. Päänahkaongelmia: oletko kokeillut kristallisuolaa? Liotetaan veteen (ohje pussissa) ja laitetaan suolalios päänahkaan ja annetaan olla pyyheliinan alla. Työkaverini kokeilee paraikaa psoriasikseen! Tähän mennessä jo se havainto, että hilseily on vähentynyt ja kutinakin jonkin verran helpottunut! Itse sain kristallisuolasaippualla pahan ihottuman pois.

  VastaaPoista
 3. Riittää vaikka se kun jokainen kantaa kortensa kekoon, lajittelee jätteet, kompostoi, jos siihen on mahdollisuus ja huolehtii omat roskansa. Eihän kukaan yksin tätä maailmaa pelasta.

  Pienistä pisaroista ne isot purotkin muodostuu.

  VastaaPoista

Sano vaan