perjantai 9. marraskuuta 2012

Ahneet kakkiaiset

Tähän ikään mennessä en ole tarvinnut asianajopalveluita. Toivoakseni en tule tarvitsemaankaan. Ei nimittäin olisi varaa. Annetaanhan sitä ymmärtää, että Suomi olisi oikeusvaltio, mutta kyllä näillä hinnoilla toiset ovat jälleen tasa-arvoisempia kuin toiset. 

Tulee mieleen eräskin ystäväni, joka tultuaan petetyksi talokaupassa haastoi vastapuolen oikeuteen. Prosessi kesti vuosia. Vakuutuksen korvauskatto ylittyi roimasti. Maallikon silmin katsottuna päivänselvältä näyttävä petosyritys muuttui oikeussalissa ostajan tarkastusvelvollisuuden laiminlyönniksi. Ystävällemme lankesi maksettavaksi omien ja vastapuolen oikeudenkäyntikulujen lisäksi ostamansa hometalon valtavat korjauskulut.

Kerran on Aviomieheni joutunut myös todistajaksi rikosoikeudellisessa asiassa ja kokemus oli vähintään yhtä epämiellyttävä. Kohtelu viranomaisten taholta oli tylyä, ellei peräti epäasiallista. Kuuden tunnin töistä poissaolon ja  turhan käytävällä odottelun jälkeen tuomari totesi, ettei asiaa voida sillä kertaa ottaa käsiteltäväksi, kun syytetty ei ollut suvainnut saapua oikeuteen.

Pistää miettimään, ennen kuin seuraavan kerran sivullisina puutumme tekeillä olevaan rikokseen ja vapaaehtoisesti ilmoittaudumme todistajiksi.

Pöyristyttävää on mielestäni tämä nyt noussut keskustelu siitä, ettei asianajajia kiinnosta puolustaa vähävaraisia, kun valtio maksaa puuhasta niin kehnoa korvausta. Luulen kuitenkin, että se kehnoksi mainittu korvaus on moninkertainen vaikkapa sosiaalityöntekijän tuntipalkkaan verrattuna. 

En kertakaikkiaan käsitä, miksi lakimiesten ja lääkäreiden pitäisi saada kymmenkertaista tuntipalkkaa verrattuna vaikkapa lastentarhanopettajiin. Kaikilta kolmelta vaaditaan ylempi korkeakoulututkinto, jonka Suomen valtio meidän verorahoillamme heille kustantaa. Miksi ihmeessä toisten työ olisi niin paljon arvokkaampaa kuin toisten?

-----              -------        --------

Ja postauksen kuvassa on sitten ne ahneet kakkiaiset( jotta ei kukaan kuvittelisi minun  nimittelevän mitään tiettyä ammattikuntaa sellaisiksi ;) Nuo suloiset siivekkäät syövät pihallamme kaksi litraa siemeniä ja vähintään yhden rasvapallon päivässä ja välillä tuntuu, ettei sekään riitä. Niiden ruokkimiseen meillä onneksi, toistaiseksi, varat riittää.


12 kommenttia:

 1. ...ja mihin kukaan oikeasti tarvitsee niin paljon rahaa?

  Hyvä neuvo raamatussa "suostu pian sopimaan riitapuolesi kanssa...ettei hän vetäisi sinua tuomarin eteen...sieltä et pääse, ennen kuin maksat viimeisenkin rovon". Noloa vaan, että nykyaikana ei se syyllinen osapuoli useinkaan taida pelätä oikeutta, kun yhtä hyvin hän voi voittaa jutun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, miten vieras ajatus tälle ajalle tuo kysymys onkaan :) Huikeata tosiaan, että noin oli jo tuhansia vuosia sitten..

   Poista
 2. Lakimiehet on yleensä vieläkin enemmistö miehiä ja sossun virkailijat naisia. Miehet osaa pitää puolensa. Useat lakimiehet ovat yrittäjiä ja silloin hinnoittelu nousee todellakin pilviin, kun kaikki yrittäjyyden kulut on katettava sillä asiakkan mksamalla tuntihinnalla. Ja sitten vielä itselle on nätti summa jäätävä.

  Sossun virkailijat ovat palkaatyössä aliarvostetussa (valitettavsti!) ammatisssa.

  Ikävä kyllä mutta näin se menee. Eihän tämä yhteiskunta ole oikeudenmukainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yrittäjyyden kuluista tiedän yrittäjäperheessä kasvaneena sen verran, että niiden en usko riittävän huikean hintatason syyksi. Tuohon mies- ja naisalojen mittavaan palkkaeroon uskon kyllä ja tottahan ihmiset pyrkivät pitämään saavutetuista eduistaan kiinni.

   Poista
 3. Tuohon ensimmäiseen aiheeseen en pysty kommentoimaan, olen sanaton. Tuota kuvaa haluan kehua, se on hieno! Ostin maapähkinöille tuollaisen samanlaisen verkkosysteemin ja olen pelännyt, etteivät linnut saa mitään irti noista pienistä rakosista, mutta näyttää se onnistuvan :) Laitoin tänään ensimmäisen lintulaudan (täällä on satanut tähän asti vettä, mutta nyt pakastaa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tuon nimenomaisen telineen sisällä kokonaiset maapähkinät kovilla pakkasilla jäätyvät niin kivikoviksi, etteivät linnut taida niitä hakatessaan saada muuta kuin päänsärkyä. Siksi (ja maapähkinöiden pilviin kohonneiden hintojen vuoksi) meillä on monta muutakin ruokintatelinettä. Tuo vaan on minusta nätein :)

   Poista
 4. Hieno kuva!
  Meillä kissä kyttää syöjiä,
  niin että se on extra jännä
  ravintolareissu siivellisille.

  Sossutädin palkalla perheellinen
  tuskin eli kun vielä opintolainojakin
  piti maksella, ja siinä sivussa sai
  ainaista haukkumista ja uhkauksia eräältä
  klientti ryhmältä.

  Mitä täällä päin lakimiehiin tulee,
  niin koravaukset ovat melkein
  tähtieteteelliissä lukemissa:
  http://www.unodc.org/res/cld/case-law/swe/2012/b_6114-11_html/B_6114-11.pdf
  Joten tavallinen kuolevainen
  saa pärjätä ilman lakimiestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin tosi raskasta, että kehnon palkan lisäksi satelee vielä uhkauksia niskaan, vaikka pyrkimyksenä on vain auttaa asiakkaita. Hurjalta näyttää tuo lakimiesten ansiotaso teillä siellä naapurissakin. Ajatella, että jo Ison Kirjan kirjoittamisen aikoihin tilanne oli jossain mielessä sama..

   Poista
 5. Löysin vihdoin tännekin.
  Nupajat tässä tärkeästä aiheesta, elämän epäreiluudesta, ja siitä, että jotkut käyttävät tilannetta hyväksi lisätäkseen tuota epäreiluutta. Ahneet ihmiset pienen ihmisen puolustajina eivät vakuuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun löysit :) Kutsumusajattelu alkaa tosiaan olla monien perinteisten auttamisammattienkin osalta ohi. En silti suotu millään uskomaan, että raha tuottaisi kenellekään pidemmän päälle yhtä suurta tyydytystä ja tyytyväisyyttä omaan työhön kuin toisten vilpitön auttaminen (ilman, että siitä hyvästä ajaa heidät taloudelliseen ahdinkoon)

   Poista
 6. Yleinen oikeusavustaja näytti laskuttaneen valtiolta n. 100 euroa / h, se on hyväksytty. Että näin (sisälsi valmistelut ym. kohtuudella hyväksyttävän toiminnan valittajan hyväksi)... en kai paljasta liikaa, mutta minusta tuo on aika paljon siitä, että laatii yhden vastineen (jonka meikäläinen teki kerran kaverilleen ilman mitään, muuten vaan, kun mä olin sitä mieltä, että asiasta on valitettava). Puhelinneuvottelutaksat liiton lawyerille; itse jouduin soittamaan kerran asiasta (ja olin myös tositetarkastaja, joten löysin omasta puhelustani laskun). 10 min puhelinneuvottelu maksoi 90 euroa ja tästä on aikaa!

  VastaaPoista
 7. Oon samaa asiaa tuumaillu. Mikä tekee jonkun toisen työpanoksen niin tärkeeks, että palkkaa maksetaan 10-1000 kertaa enempi kuin vastaavan koulutuksen ja työkokemuksen omaavalle. Ei mee mun oikeustajuun tollanen.

  Ihminen on ahne paskiainen, ainakin suuri osa.

  Rasvapallojen sijaan mä hankin linnuille läskiä. Ihan sitä sian läskistä nahkaa. Oikeen hyvin maistuu siivekkäille ja kestää pitempään kun kaupan 'talipallot'.

  VastaaPoista

Sano vaan