tiistai 13. marraskuuta 2012

Hyvää palvelua vai vaarallista säästöä

Useampaa kroonista sairautta pitkään poteneena olen jonkin verran joutunut perehtymään lääketieteeseen ja omaan kroppaani, vaikken vähääkään välittäisi kummankaan parissa puljata.

Edellisellä kotipaikkakunnalla ehti muutaman lääkärin kanssa syntyä niin luottamuksellinen suhde, että usein menin vastaanotolle valmiin diagnoosin ja hoitoehdotuksen kanssa. Jos asiantuntijalla ei ollut parempaa vaihtoehtoa tarjota, se toteutettiin sellaisenaan.

Tällä paikkakunnalla olen nyt asunut kolme vuotta ja käynyt terveyskeskuslääkärillä kolme kertaa. Useampaan käyntiin olisi ollut aihetta, mutta en ole välittänyt pyrkiä vastaanotolle, kun aikoja joutuu jonottamaan viikkokaupalla ja  kohtelu on ajoittain hieman...hmm..nihkeää (ymmärtäähän sen, kun lääkäreitä ei pikkupaikkakunnille tahdo saada ja se lisää muunkin henkilökunnan stressiä).

Tänä aamuna oli kuitenkin pakko soittaa päivystykseen. En tarjonnut valmista diagnoosia, mutta kerroin päällimmäiset asiaan liittyvät faktat. Potilasta näkemättä ja ennalta tuntematta  sairaanhoitaja määräsi, ilman mitään tutkimuksia, antibioottikuurin. Nyt en oikein osaa päättää pitäisinkö tällaista hyvänä palveluna vai säästöpakosta johtuvana potilaan laiminlyöntinä.

Minun kaltaiselleni itsetuhoiselle erakkoluonteelle tämmöinen käytäntö sopii erinomaisesti. En missään tapauksessa hingu tutkimuksiin, joista osaan pitäisi hankkiutua naapurikaupunkiin asti. Sellaiselle potilaalle, jolla on tarve pysyä terveenä ja hengissä tällainen hoitokäytäntö tuskin on paras mahdollinen. Sen viikon aikana, jonka mahdollisesti turha antibioottikuuri kestää, voi pahanlaatuinen vaiva pahentua merkittävästi.

Kovin riemuissaan antibiooteista ei ole myöskään minun yliherkkä sisuskalustoni. Pelkästään kokeilumielessä ei tekisi mieli itselleen kovia kipuja ja mahaverenvuotoa aiheuttaa, mutta tätä kai tämä nykyään on, suomalainen, tasokas terveydenhuolto..

10 kommenttia:

 1. Voihan nyt itku! Sinun kyllä täytyy nyt ottaa uudestaan yhteyttä terv.keskukseen tai sitten mentävä yksityiselle, jos pystyt. Pelottavan kuuloista tuo. Ainakin sinun lähimmäisillesi (ja sinulle saisi olla myös) on todellakin tärkeää, että pysyisit hengissä ja terveenä, joten, pliis, älä suostu huonoon hoitoon... Voimia ja hali! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta, Saretska. Tänne, pikkuruiselle, paikkakunnalle muutettuani, on ollut järkytys konkreettisesti tajuta, millaista on, kun terveyskeskuksessa ei aika ajoin ole lainkaan lääkäreitä ja lähin yksityinenkin ottaa vastaan 40 kilsan päässä, halvimmillaan 70 euron käyntimaksulla. Ei ole tyhjätaskulla, liikuntarajoitteisella maalaistollolla paljon varaa sairastella..

   Poista
 2. Voi harmi.
  Ei voi ku ihmetellä tollasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, eipä ole ihme, jos hoitajat ja lääkärit eivät viihdy julkisen terveydenhuollon puolella, jos heiltä odotetaan kykyjä jopa kaukoparannukseen. En minä ainakaan uskaltaisi puhelimessa, potilasta näkemättä ja mitään tutkimatta mennä määräämään lääkkeitä..

   Poista
 3. Voi ei. Toivottavasti vaadit hoitoa uudelleen, vaikka se toisikin tilapäisesti ikäviä ja voimaa vieviä asioita, pitemmän päälle varmasti auttaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapaamme vitsailla erään kaverini kanssa, että täytyy olla aika hyväkuntoinen ja terve jaksaakseen hankkia tarvitsemaansa hoitoa näillä nurkilla...Onneksi minun ei enää tarvitse edes yrittää, kun ei ole mitään työvelvoitteita, joiden takia tarvitsisi jaksaa.

   Poista
 4. Hui kauhistus! Voimia sinulle, että jaksat hankkiutua jonnekin parempaan hoitoón.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen menettänyt jo kauan sitten uskoni siihen, että sitä parempaa hoitoa olisi meikäläisen vaivoihin ylipäätään saatavissa. Luulin joskus, että homma tosiaan menee niin, että kipeänä menen lääkäriin, käyn leikkauksessa tai syön pillerit ja sitten taas on kaikki ok. Minulla ei valitettavasti homma mene niin. Kroppa on niin loppu, että kun yhden reiän paikkaa, toiseen kohtaan puhkeaa uusi,,Odottelen siis rauhassa ja katson kuinka tässä tällä kertaa käy.

   Poista
 5. Kyllä ihmettelen, että noin voidaan tehdä. Näkemättä potilasta.
  Antibiootit ei sitten tehoakaan, kun niitä oikein tarvii, jos turhaa syö. Ei kai niitä nyt varmuuden vuoksi kannata syödä. Toivottavasti saat lääkärille ajan ennen kuin syöt niitä.
  Voimahali!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä juuri välitä mennä sille ainoalle lääkärille, jolle täällä saattaisin saada ajan..Kokeiltu on ja turhaksi havaittu.. Halaus tulee nyt kyllä tarpeeseen, Kiitos :)

   Poista

Sano vaan