maanantai 5. marraskuuta 2012

Kohtuutonta

Tässä lehtijutussa kerrotaan tarina, joka ei ole ainutlaatuinen nykypäivän Suomessa. 60 vuotta yhdessä elänyt aviopari on pakotettu asumaan erillään, koska toinen heistä on byrokraattien mielestä liian hyväkuntoinen palvelutaloon.

Ainutkertaisia eivät ole myöskään ne tapaukset, joissa pitkään eläneet puolisot ovat masentuneet, heidän kuntonsa on romahtanut ja pian on edessä hautajaiset sen jälkeen, kun heidät on pakotettu tuonkaltaisiin muutoksiin.

Suomea pidetään sivistysvaltiona. Hiljattain sijoituimme seitsemänneksi maailman vauraimpia valtioita luettelevalla listalla. Jotain on kuitenkin pahasti pielessä, jos järjestelmän etu ajaa ihmisarvoisen elämän edelle.

Kunnallisvaalit on nyt pidetty. Vanhustenhoito oli yksi keskeisistä vaaliteemoista. Saa nähdä jäävätkö puheet pelkäksi retoriikaksi,  vai ryhdytäänkö jossain sanoista tekoihin. Aina ei nimittäin ole kyse pelkästään rahasta. Pienelläkin budjetilla voi asiat hoitaa hyvin, jos asenne on kohdallaan.

5 kommenttia:

 1. Kyllä on törkeää tuollainen kohtelu. Eikö tässä yhteiskunnassa mitenkään voitaisi huomioida muutakin kun noita byrokratian sääntöjä.

  Ei mahdu minun ymmärrykseeni.

  VastaaPoista
 2. Minusta jotenkin näyttää, että asenneilmasto on menossa yhä vain kovempaan suuntaan. Esimerkiksi sen yhden tyypperöisen lausumat, että lapsilisät pois, jottei huono aines lisääntyisi. Tuosta olisi järkeni mukaan pitänyt tulla karmea haloo, mutta ei sitä paljoa ihmetelty. Pikkuhiljaa muokataan ihmisten mieliä tottumaan ja hyväksymään tuollaisia mielipiteitä. Vanhukset tuntevat jo nyt olevansa vaivoiksi muille, vaikka heitä kuuluisi arvostaa kaikkine elämänkokemuksineen. Ihmisarvoa ei kohta ole kuin työssäkäyvällä kansanluokalla ja heidätkin jaetaan parempiin ja huonompiin kansalaisiin.

  VastaaPoista
 3. Mitäpä tuohon enää lisäämään. Täyttä asiaa!!

  VastaaPoista
 4. Aivan niin! Avan kuin vanhuksilla ei olisi enää tunteita, niin kuin nuorempana, eivätkä tuntisi mielipahaa!

  VastaaPoista
 5. Kyllä ne kovat arvot löytyvät joskus edestä. Tai ovat löytyneet jo, mitäs kun kuulemma pääkaupungissa joka seitsemäs mukula on lastensuojelun kanssa jotenkin tekemisissä.
  Tuttu opettaja kertoi, että poliisi oli yllyttänyt tekemään enemmän lastensuojeluilmoituksia, koska mihinkään ei ruveta, ennenkuin ilmoituksia on tehty viisi. Kansankynttilä mietti, että pitäisi silloin laitattaa kotiinsa kalterit, panssarilasit, moninkertaiset hälyttimet ja autoon luodinkestävät ikkunat.
  Tämä yhteiskunta saa, mitä ansaitseekin.

  VastaaPoista

Sano vaan